3 Aralık 2011 Cumartesi

Denizden Babam Ciksa Yerim

  Bu lafi duymayan yoktur ''denizden babam ciksa yerim'' denir denir de, balik disinda deniz urunleri cok tuketen bir toplum degiliz. Halbuki uc tarafi denizle cevrili ulkemizd,e malesef cikan deniz urunleri buyuk bir oranda yurtdisina pazarlaniyor. Bugun de sizlerlele deniz den cikan kabuklu deniz urunlerini ve en iyi nerede yiyebileceginiz restoranlari paylasacagim.

Istiridye

  Istiridye midye turunden ama midyeden daha lezezetli bir, iki kabuklu. Yeme sekli midyeye cok benziyor kabuklari ayrilip alt kisimdan kalan etin uzerine limon sikilarak tuketiliyor, arti olarak benim tavsiyem ise uzerine taze cekilmis karabiber. Tek bir farkla Istiridye genelikle canli yeniyor. Fransaya gittiniz de sikca goreceginiz ostriche barlara ugramdan gecmeyin uc adet istridye ve ufak flutde sampanya 10€ -15€ arasinda.
G Balik (0212) 263 65 56 Suada, Kurucesme
Pescatore (0212) 223 18 19 Sariyer


Karides


  Memleket sinirlarinda midyeden sonra en sik rastladigimiz kabuklu olan karidesin ana vatani Avrupa denizleri ve Kuzey Amerika. Hem tatli hem tuzlu sularda yasayan turleri bulunan karidesin boylari 30cm ulasabiliyor.Geri geri yuzen karidesler ayni zamanda bulundugu bolgeye gore bukalemun gibi renk degistiryorlar. Eti oldukca lezzetli; haslama, sote, guvec ve izgara olarak tuketilebiliyor.Aman dikkat karidesi evde yapacaginiz zaman cok haslamayin yoksa dagilir.

Arsilpel (0216) 449 66 09 Kalamis
Kor Agop Meyhanesi (0212) 517 23 34 Kumkapi
Palaimon Restorant (0216) 411 51 31 Feneryolu
Sofram Restorant (0212) 731 69 67 Silivri


Yengec

  Asiri sert kabuklari, acimasiz kiskaclari ve karakteristik yuruyusleri ile taninan yengeclerin boyutu birkac cm den birkac metreye kadar degisiyor. Bilim kurgu filimlerinden firlamis gibi gorunen japon orumcek yengecinin bir bacaginin boyu dort metreyi buluyor. Sofralara kizartma, bugu, ya da haslama olarak tasinan yengecin lezzetli pembe eti tum dunyada cok degisik tariflerde kullanilmakda. Yengecde canli haslanmasi gereken kabuklulardandir.

Alarga Balik (0212) 425 95 55 Florya
China Lotus (0216) 455 47 04 Atasehir
The Prime (0212) 315 12 34 Sisli

Midye

  En 'bizden' kabuklu olan midyenin katikida bulundugu lezzetler midye tava ve midye dolma ile sinirli degil. Deniz kiyisi kesimlerinde yetisen midyeyi alirken dikkat edilmesi gereken sey ise kabuklarinin ayrik olmamasi gerekiyor.

Caddebostan Saros balik (0216) 363 09 96 Caddebostan
Cibali Kapi Restaurant (0212) 533 28 49 Halic
Mirror (0212) 283 86 92 Suadiye
Ogun Restaurant (0212) 573 41 33



Bocek


  Ortalama uzunlugu 15 cm olan bocegin literaturdeki ismi Nephrops Norvegicus. Boylari 25 cm ye kadar ulasan ve neredeyse govde boyuna ulasan uzunlukta antenlere sahip olan bu kabuklu kesinlikle yuzerken karsilasmak istemiyeceginiz bir canli. Istakozdan sonra en lezzetli deniz urunu sayilan bocek pisirilirken de istakoz pisirme teknigi kullanilir.

Del-Mare (0216) 422 57 62 Cengelkoy
Hasan Balikcilik (0212) 573 83 00 Yesilkoy
Misina Balik (0216) 550 02 58 Fenerbahce

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder